Cena tepla sa zatiaľ nemení, financie pôjdu opäť do obnovy rozvodov

24.05.2011 Humenné

Humenné 23. mája (TASR) - Investície do rekonštrukcie mestských tepelných rozvodov dosiahnu v tomto roku opätovne výšku odpisov, respektíve nájomného za energetické zariadenie mesta prenajímané miestnou samosprávou Humenskej energetickej spoločnosti (HES). Rozhodli o tom dnes krátko pred 21.00 h po dlhej diskusii humenskí poslanci. Nepodporili tak návrh primátorky mesta Jany Vaľovej (SMER-SD), ktorá chcela tento zaužívaný systém za účelom čiastočného zníženia cien tepla zmeniť.
Spoločníkmi HES sú mesto Humenné a výrobca tepla a. s. CHEMES Humenné. Ročná výška odpisov energetických a tepelných zariadení je zároveň sumou nájomného, ktoré má platiť HES miestnej samospráve. Tieto prostriedky v plnej výške však každoročne investovali do obnovy rozvodov. Primátorka Vaľová kritizovala ceny za teplo pre rok 2011 a preto navrhla, aby sa väčšia časť peňazí, ktorá prináleží samospráve za prenájom tepelných rozvodov, namiesto investovania do rekonštrukcie vrátila občanom, čím by sa cena tepla pre tento rok znížila.
Vaľová navrhla, aby z tohtoročnej výšky nájomného v sume 233.461 eur odišlo 173.461 eur na zníženie ceny tepla pre odberateľov znížením záloh alebo vyúčtovaním v budúcom roku a 40.000 eur na investície do sekundárnych rozvodov tepla na okruhoch vykazujúcich nadnormatívne spotreby. Finančné prostriedky vo výške 20.000 eur chcela primátorka odviesť na účet mesta Humenné pre potreby nepredvídateľných udalostí, ako sú napríklad rôzne prírodné katastrofy.
Poslanecký klub SDKÚ-DS, KDH a nezávislých navrhol, aby sa tepelné rozvody naďalej rekonštruovali podľa niekoľkoročného režimu zo zdrojov nájmu vo výške odpisov za rok 2011 v sume 233.000 eur, čo nakoniec MsZ schválilo. \"Podotýkam, že HES navrhuje investovať ďalších 412.000 eur,\" poznamenal poslanec Jozef Babjak (SDKÚ-DS). Celý proces obnovy potrubí sa tak podľa jeho slov môže urýchliť.
Podľa Babjakových slov by sa zastavenie rekonštrukcie rozvodov v konečnom dôsledku mohlo nepriaznivo preniesť do ceny tepla a Humenčania by vrátenie peňazí z nájmu vo svojich peňaženkách až tak veľmi nepocítili. \"Rozdanie mestských peňazí, keď na domácnosť podľa nášho prepočtu vyjde maximálne 20 eur, považujeme len za jednorazovú spotrebu, ktorá nikomu výrazne nepomôže,\" vysvetlil Babjak.
Primátorka Vaľová však svoj návrh nevnímala iba ako jednorazovú dotáciu pre obyvateľov Humenného, ale ako cestu k znižovaniu cien tepla pre nasledujúce obdobia. \"Do obnovy rozvodov sme investovali 13 rokov a dodnes sa cena tepla neznížila. Ak by sme peniaze vrátili občanom, neinvestujeme, cena tepla nám klesne a túto cenu si môžeme následne udržať,\" uzavrela na margo svojho návrhu.
 

Vyberte región